Velg en side

Jobbmesser er en utmerket arena for å møte potensielle arbeidsgivere, bygge nettverk og få innsikt i arbeidsmarkedet. Enten du er nyutdannet, i starten av karrieren, eller vurderer et karriereskifte, kan jobbmesser tilby verdifulle muligheter. For å få mest mulig ut av en jobbmesse, er det viktig å forberede seg godt og være strategisk i tilnærmingen. Her er en omfattende guide til hvordan du kan forberede deg og utnytte jobbmesser til din fordel.

1. Forberedelser før messen

Forskning: Start med å undersøke hvilke selskaper som vil være til stede på messen. Lag en liste over de som er mest interessante for deg. Besøk deres nettsider, les om deres kultur, verdier, og hvilke stillinger de ofte ansetter for. Dette vil hjelpe deg å målrette din innsats og forberede relevante spørsmål.

Oppdater CV-en din: Sørg for at CV-en din er oppdatert og tilpasset for de typene stillinger du er interessert i. Ta med flere kopier av CV-en for å dele ut til potensielle arbeidsgivere. Ha også en digital kopi klar på din mobil eller nettbrett, i tilfelle noen foretrekker en elektronisk versjon.

Forbered en heispitch: Utvikle en kort og konsis introduksjon av deg selv som du kan bruke når du møter arbeidsgivere. Denne såkalte heispitchen bør inneholde informasjon om hvem du er, hva du har studert eller jobbet med, og hva du ser etter i en jobb. Øv på å presentere dette på en naturlig og selvsikker måte.

Lag spørsmål: Forbered noen spørsmål du kan stille til representantene for selskapene du møter. Dette viser at du er engasjert og har gjort din forskning. Spørsmål kan være relatert til selskapets arbeidskultur, vekstmuligheter, og spesifikke stillinger de har tilgjengelig.

2. Under messen

Kle deg profesjonelt: Førsteinntrykk er viktig. Kle deg som om du skulle på et jobbintervju. En profesjonell fremtoning viser at du tar muligheten på alvor.

Vær tidlig ute: Å komme tidlig gir deg muligheten til å orientere deg, finne de viktigste utstillerne, og unngå de største folkemengdene. Det kan også gi deg bedre tid til å ha meningsfulle samtaler med representantene.

Vær høflig og profesjonell: Når du møter arbeidsgivere, husk å være høflig og profesjonell. Introduser deg selv med et fast håndtrykk og god øyekontakt. Bruk heispitchen din til å starte samtalen og vær klar til å svare på spørsmål om din erfaring og karriereinteresser.

Samle informasjon: Ta med deg brosjyrer, visittkort og annet informasjonsmateriale fra de selskapene du er interessert i. Noter deg viktige detaljer fra samtalene du har hatt, slik at du kan referere til dem senere.

Vær åpen og fleksibel: Selv om du har en liste over selskaper du vil snakke med, vær åpen for å utforske andre utstillere også. Du kan oppdage spennende muligheter du ikke hadde vurdert tidligere.

3. Etter messen

Følg opp: Send en takkemail til representantene du hadde gode samtaler med. Referer til noe spesifikt fra samtalen deres for å minne dem på hvem du er. Dette viser at du er interessert og profesjonell, og kan hjelpe deg å skille deg ut.

Analyser opplevelsen: Ta deg tid til å reflektere over opplevelsen. Hva fungerte bra, og hva kunne vært gjort annerledes? Bruk denne analysen til å forbedre din tilnærming for fremtidige jobbmesser.

Hold kontakten: Legg til nye kontakter på LinkedIn og oppretthold kommunikasjonen. Engasjer deg i deres innlegg og vis at du er aktivt interessert i deres selskap og bransje.

4. Langsiktig strategi

Delta regelmessig: Gjør det til en vane å delta på jobbmesser regelmessig, selv om du ikke aktivt søker jobb. Dette holder deg oppdatert på bransjetrender, utvider nettverket ditt, og gjør deg mer synlig for arbeidsgivere.

Bygg et profesjonelt nettverk: Jobbmesser er ikke bare for å finne jobb, men også for å bygge nettverk. Et sterkt nettverk kan gi deg tilgang til skjulte jobbmuligheter og verdifulle karriereråd.

Utvikle dine ferdigheter: Bruk informasjonen du samler på jobbmesser til å identifisere hvilke ferdigheter som er etterspurt i din bransje. Jobb aktivt med å utvikle disse ferdighetene gjennom kurs, sertifiseringer, og praksis.

Konklusjon

Jobbmesser kan være en svært effektiv måte å finne nye jobbmuligheter og bygge profesjonelle nettverk på. Ved å forberede deg grundig, være strategisk under messen, og følge opp etterpå, kan du maksimere utbyttet av disse arrangementene. Husk at jobbmesser ikke bare handler om å finne en jobb, men også om å bygge relasjoner og utvikle din karriere på lang sikt. Med riktig tilnærming kan jobbmesser bli en verdifull del av din karrierestrategi.