Velg en side

Videointervjuer har blitt stadig mer vanlig i dagens arbeidsmarked, spesielt etter pandemiens utbrudd som har ført til en økning i fjernarbeid. Denne metoden gir både arbeidsgivere og jobbsøkere fleksibilitet og bekvemmelighet, men det krever også spesifikk forberedelse for å lykkes. Her er en omfattende guide til hvordan du kan forberede deg til en videointervju, inkludert hva du bør gjøre (dos) og hva du bør unngå (don’ts).

Dos: Hva du bør gjøre

1. Test teknologien din på forhånd

Sørg for at alt teknisk utstyr fungerer som det skal før intervjuet. Dette inkluderer:

  • Kamera og mikrofon: Sjekk at både kameraet og mikrofonen fungerer og gir klar lyd og bilde. Juster posisjonen til kameraet slik at det er i øyehøyde og gir et naturlig utseende.
  • Internettforbindelse: Kontroller at internettforbindelsen er stabil og sterk nok til å håndtere en videokonferanse uten avbrudd.
  • Programvare: Last ned og test programvaren som skal brukes for intervjuet (f.eks. Zoom, Microsoft Teams, Google Meet). Sørg for at du har den nyeste versjonen installert.

2. Velg et passende sted

Velg et stille, godt opplyst sted for intervjuet. Unngå bakgrunnsstøy og forstyrrende elementer. Sørg for at bakgrunnen er ryddig og profesjonell – en nøytral vegg eller en organisert bokhylle fungerer godt.

3. Kle deg profesjonelt

Selv om du er hjemme, bør du kle deg som om du skulle på et fysisk intervju. Velg profesjonelle klær som passer til bransjen du søker jobb i. Dette viser at du tar intervjuet seriøst.

4. Forbered dine svar

Forbered deg på vanlige intervjuspørsmål og ha konkrete eksempler klare som viser dine ferdigheter og erfaringer. Øv på å gi klare og konsise svar. Dette inkluderer spørsmål som:

  • «Fortell om deg selv.»
  • «Hvorfor vil du jobbe hos oss?»
  • «Hva er dine styrker og svakheter?»
  • «Kan du beskrive en utfordring du har møtt på jobben og hvordan du håndterte den?»

5. Ha notater tilgjengelig

En fordel med videointervjuer er at du kan ha notater tilgjengelig uten at intervjueren ser det. Lag stikkord som minner deg på viktige punkter du ønsker å nevne, men unngå å lese direkte fra notatene.

6. Vær oppmerksom på kroppsspråket ditt

Selv om det er et videointervju, er kroppsspråket ditt fortsatt viktig. Sørg for å sitte oppreist, ha god øyekontakt (se inn i kameraet, ikke på skjermen), og smil naturlig. Dette viser at du er engasjert og selvsikker.

7. Øv på tekniske ferdigheter

Øv på å bruke videokonferanseverktøyene på forhånd. Dette inkluderer å vite hvordan du slår av og på mikrofonen, deler skjermen, og justerer innstillinger hvis noe går galt under intervjuet.

8. Vær punktlig

Logg inn til intervjuet noen minutter før avtalt tid for å vise at du er punktlig og profesjonell. Dette gir deg også tid til å løse eventuelle tekniske problemer som kan oppstå.

Don’ts: Hva du bør unngå

1. Ignorer teknisk testing

Ikke anta at teknologien vil fungere uten problemer. Unngå å vente til siste minutt med å teste utstyret ditt. Dette kan føre til stress og tekniske feil under intervjuet.

2. Ha en uprofesjonell bakgrunn

En rotete eller distraherende bakgrunn kan virke uprofesjonell. Unngå å sitte et sted med mye rot, distraksjoner, eller personlige gjenstander som ikke hører hjemme i et profesjonelt miljø.

3. Bruk uformelle klær

Selv om du er hjemme, bør du ikke kle deg for uformelt. Unngå avslappet klær som t-skjorter, joggebukser eller klær som ikke passer til en profesjonell setting.

4. Les direkte fra notatene

Det er nyttig å ha notater, men unngå å lese direkte fra dem under intervjuet. Dette kan få deg til å virke uforberedt og uengasjert. Bruk notatene som en guide, men snakk fritt.

5. Multitasking under intervjuet

Unngå å gjøre andre ting under intervjuet, som å sjekke e-post eller mobiltelefon. Dette kan virke uprofesjonelt og viser at du ikke er fullt fokusert på samtalen.

6. Ha dårlig belysning

Unngå å sitte i dårlig belyste rom eller med lyskilder bak deg som kan gjøre ansiktet ditt vanskelig å se. Belysningen bør være foran deg for å belyse ansiktet ditt jevnt.

7. La lyder distrahere

Bakgrunnsstøy som husdyr, TV eller mobiltelefoner kan være forstyrrende. Sørg for at rommet er stille og fri for distraksjoner. Informer andre i hjemmet om at du skal ha intervju og ber dem om å holde støyen nede.

8. Bli for avslappet

Det kan være fristende å bli for avslappet når du er hjemme, men husk at dette er en formell prosess. Oppretthold en profesjonell holdning gjennom hele intervjuet.

Konklusjon

Videointervjuer kan være en effektiv måte å møte potensielle arbeidsgivere på, men de krever spesiell forberedelse. Ved å teste teknologien din, velge et passende sted, kle deg profesjonelt, forberede dine svar, og være oppmerksom på kroppsspråket ditt, kan du sikre at du gjør et godt inntrykk. Unngå de vanligste feilene som å ha en uprofesjonell bakgrunn, lese direkte fra notatene, eller bli for avslappet. Med riktig forberedelse kan du navigere videointervjuer med selvtillit og øke sjansene dine for å sikre drømmejobben. Lykke til!